Как е възможно да съществува такава съдебна система, която допуска

...
 
Как е възможно да съществува такава съдебна система, която допуска
Коментари Харесай

Как е възможно да съществува такава съдебна система, която допуска един измамник да върти на малкия си пръст прокурори и съдии?

 

Как е допустимо да съществува такава правосъдна система, която позволява един лъжец да върти на дребния си пръст прокурори и съдии? Случвало ли ви се е да гледате холивудски екшъни и да се тюхкате какъв брой неуместно и нереално наподобява филм, в който основният воин влиза в бар, пребива 10 души, по-късно – по покривите на близките здания стига до безстопанствен склад, където пребива с голи ръце 20-30 тежко въоръжени наемници, а най-после сяда в обичаното си заведение и пийва две-три? При това – макар целия напън – с чисти облекла, здрави обувки и безупречна прическа?

За страдание в българската реалност глупавите и нереалистични сюжети са безспорен факт. След убийството на Мартин Божанов (с екзотичния прякор Нотариуса), който беше убит на 31 януари в софийския кв. „ Горна баня ”, стана ясно, че в продължение на 20 години той е окрал стотици хора, корумпирал е прокурори, заплашвал е магистрати, комисията „ Кушлев ” му е лишила 430 000 лв. и…никога не е бил осъждан.

Оказва се, че нашият воин е не по-малко сръчен от холивудските екшън герои. На всичкото от горната страна брачната половинка му е работила в ГДБОП и е имала достъп до класифицирана информация.

Въпросът е по какъв начин е допустимо да се случи това без политически чадър и то чадър на високо? Може би не е допустимо, само че защото към този момент е погубен, няма по какъв начин да каже.

В неделя (4 февруари) “Нова телевизия ” излъчи фрагменти от следствие на Лора Крумова, отдадено на имотната мафия. То е излъчено в три следващи епизода, основни герои са Мартин Божанов и тогавашният му настойник – нотариус Слави Крашевски, а действието се развива… преди 20 години.

През 2004 година Божанов се е занимавал с лишаване на жилища, най-много на възрастни и заболели хора, както и на такива, отпътували в чужбина. Тогава 87-годишен мъж изгубил дома си с подправена покупко-продажба. Той имал 102 кв. м. апартамент в центъра на София, който бил продаден на лицето Мартин Ангелов Божанов, който възрастният мъж не познавал. Единственият им контакт бил, когато Божанов му споделил, че е от полицията и да си даде паспорта. Оттук нататък…човекът остава на улицата.

Втората жертва в репортажа на Крумова от преди две десетилетия е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна машинация тя губи апартамент от 75 квадрата. През ноември 2003 година отпътувала за Съединени американски щати и до момента в който била там, домът ѝ бил продаден на Мартин Божанов.

От времето на репортажа са се сменили много държавни управления и управления на служби, само че това по никакъв метод не се е отразило на измамника. Просто той си останал свободен, богат и… високопродуктивен. По неофициална информация през последните две десетилетия Божанов е белязал със “свой персонален щемпел ” 225 парцела, а магистрати правят оценка опциите му да въздейства в правосъдната власт наедно с “капацитета ” на Пепи Еврото и съучастниците му в кръга “Осемте джуджета ”.

След убийството на Божанов служителите на реда претърсиха над 20 адреса, а прокуратурата съобщи, че малко преди изтезанието му са били подготвени да му издигнат обвиняване. Успоредно с това е протекъл и развой по премахване на брачната половинка му от ГДБОП посредством заобиколна процедура – лишаване на позволява ѝ до класифицирана информация.

Бе обявено също, че двама прокурори от СГП и един арбитър са се сдобили с лична защита, тъй като са били заплашвани от Божанов. Рекетът пристигнал поради отвод на двамата прокурори да трансферират дело, обвързвано с Божанов, от Софийската градска прокуратура в Софийската районна прокуратура. Опитът за противозаконния трансфер на производството се е случил по времето на Иван Гешев.

Потресаващо и позорно е, че този човек не е влезнал в пандиза преди доста години, в случай че не е било мъчно да се потвърдят закононарушенията му. Как е допустимо да съществува такава правосъдна система, която позволява един лъжец да върти на дребния си пръст прокурори и съдии? Най-трагично би било, в случай че се окаже, че убитият се е употребил с политически подкрепи и то не от едно държавно управление. А още по-трагично ще е, в случай че измежду нас има още доста като него, които си живеят необезпокоявани, тъй като си заплащат на верните хора.

Източник: Банкер

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР